Metallägg

Det mest sålda påskgodiset

Även om många tänker på påskägg till påsk rymmer påskgodis så mycket mer än bara ägg. Choklad i alla dess former, marsipan och smågodis tillhör alla godbitar vi vill se till påsk. Dragéägget är en av klassikerna som säljer riktigt bra till påsk. En riktig sockrig godsak med färgglad yta och segt innehåll som många vill se i sitt påskägg. Skumäggen är dragerade med socker och ibland smaksatta.

När det gäller form är kycklingar och harar ett välbekant inslag. Framförallt från Tyskland är kan man se mycket choklad i form av just påskharen, en kyckling eller anka. Även stora varumärken satsar mycket på påsken. Anthon Berg har exempelvis en hel uppsjö av olika choklad- och marsipanägg som uppskattas av många vuxna. Marabou som till vardags tillhör en av favoriterna, har också en mängd varianter av chokladägg de säljer till påsk. Även sånt som normalt inte i första hand är kopplat till högtiden såsom marshmallows finns numer i olika påskformer och varianter.

Påskgodis - i alla former och varianter

Påskgodiset kommer verkligen i alla möjliga former och varianter, några mer populära än andra. Gemensamt har dem att de är sötsaker som säljs i ofantliga mängder under just påsken.

  • Stekt ägg är ett gelatingodis som för många har sin självklara plats i påskägget.
  • Marsipan täckt med choklad är en mer vuxen smak som ändå är väldigt omtyckt av många.
  • Chokladägg är en av de absolut mest sålda typer av lösgodis under just påsken.

I Tyskland har man sedan länge påskharen som symbol, därför kan man ofta se just harar i chokladform. Även ankor, kycklingar och framför allt ägg syns extra mycket under högtiden.

Chokladägg
Plastägg

Påsk + Godis = Sant

Är det något som gör både barn och vuxna glada så är det godis. Sötsaker förgyller tillvaron och är ett enkelt sätt att visa uppskattning för någon. Påsken är den tid då både små och stora längtar efter att äta något sött. Förr i tiden hade fastan varat i fyrtio dagar innan påskaftonen. Då var sötsuget nog på topp, sötsaker var också få förunnat då socker ansågs vara en lyx. Alltsedan 1900-talets mitt och framåt har godis varit förknippat med alla våra högtider och även lördagsgodis. Det kommer av att början av förra seklet var karies och tandproblem ett utbrett problem hos framförallt barn. Sedan dess har många på något sätt ransonerat sitt godisintag till helgerna och liknande. Även om de flesta inte fastar längre, blir påsken ett ypperligt tillfälle för sötsaker. Ett sätt att fira ljusets återkomst och början av våren.

Alla våra traditioner syftar till att dels visa på livets cykel men också att minnas de år som gått och föra familjer samman. Påsken är en ljus högtid som firats sedan förkristen tid. Att dagen blir längre än natten och fruktbarheten som våren innebär.

Därför är Påsk + Godis = Sant